21
.
3
.
2022

Masáže pro zdraví pomáhají lidem všeho věku i těhotným ženám

No items found.

S jakými typy problémů dokážete jako masér našim klientům pomoci?
Nejčastěji mne navštěvují lidé trpící bolestmi zad a jiných částí pohybové soustavy a jedinci po operaci či po úrazu, kteří absolvovali fyzioterapii, ale jejich stav a pohyblivost ještě není zcela optimální a potřebují podpořit rehabilitaci a nastartovat regeneraci. Masáže pomáhají protáhnout a okysličit svaly a zlepšit krevní oběh, navíc mají další pozitivní účinky, proto jsou vynikajícím doplňkem komplexní léčby pohybového aparátu, ale i skvělým prostředkem pro prevenci problémů souvisejících se svalovou soustavou. Značnou část mých klientů tvoří lidé pracující v kanceláři, kteří v souvislosti se svým zaměstnáním mívají problémy s pohybovým aparátem, ale jejich obtíže nejsou ještě natolik rozvinuté, aby museli navštívit rehabilitačního lékaře, fyzioterapeuta či neurologa. Přicházejí za mnou i profesionální a amatérští sportovci, jimž pomáhám řešit bolestivé potíže vznikající při jejich sportovních aktivitách. Masáže mají v drtivé většině případů velmi úspěšné výsledky, prospívají třeba při různých typech bolestí zad, zablokovaných nebo vychýlených žebrech a obratlích, přetížených svalech či zkrácených šlachách s bolestivými stavy i při dalších specifických problémech.

Jaké jsou nejčastější příčiny, které lidem způsobují zmíněné bolesti pohybového aparátu?
Základem většiny problémů je, že lidé dneska mají velmi málo aktivního pohybu, nebo spíše přirozeného pohybu. Například při kancelářské práci, ale i v jiných profesích, se lidé většinu dne věnují velmi jednostranné činnosti, která ve volném čase není vhodně kompenzována. Když člověk každý den sedí 8 až 10 hodin u počítače, tak si jeho tělo vyhodnotí, že je to pro něj nejoptimálnější poloha a začne vše přizpůsobovat nejčastější aktivitě. Svaly, které člověk při dlouhém sezení nevyužívá, jako je třeba dlouhý trapéz, je pro tělo energeticky náročné udržovat, protože je vlastně nepotřebuje. A tyto svaly se začnou zkracovat do polohy, aby daný člověk vydržel dlouhé hodiny sedět. No a pak stačí sáhnout pro šanon či pro něco na poličku a lidé si mohou ten nepoužívaný trapéz snadno natáhnout…

Dají se jmenovat i jiné skupiny lidí s typickými problémy, jimž mohou masáže pomoci?
Určitě. Často se stačí jen zeptat, co daný člověk dělá za práci, a už se dá velmi přesně zjistit, co má za problémy. Například houslisté, číšníci, grafici, malíři či zedníci, ti všichni mají stejné problémy – bolesti rukou, ramene, tenisový loket… Je to způsobeno jednostrannou zátěží na jednu končetinu. Do stejné skupiny patří kadeřnice, kosmetičky či řidiči z povolání, ale také lidé, kteří hodně hrají golf nebo tenis. Potíže mohou mít také další profesionální a amatérští sportovci, kteří jednostranně nebo nevhodně přetěžují svůj pohybový aparát, třeba cyklisté či lidé, kteří hodně běhají, ti mívají často problémy s bederní páteří. Největším problémem je skutečně jednostranná či nadměrná zátěž, která není vhodně kompenzována. Když lidé své tělo v nějakém ohledu přetěžují, tak z toho vznikají různé obtíže…

Jak se k vám klienti mohou objednat na masáž?
Musí dostat doporučení od fyzioterapeuta či rehabilitačního lékaře, nebo se mohou objednat sami? Většinou mi klienty doporučují lékaři z polikliniky Health+, ať už osobní lékaři, neurologové, rehabilitační lékařka či fyzioterapeutky. Ale lidé se mohou objednat i sami bez jakéhokoli doporučení. Klienti v našich programech Diamant a Safír mohou masáže využívat zdarma, klienti v programu Granát za poplatek. Nabízíme služby také klientům tzv. „z ulice“, kteří nejsou členy žádného našeho programu, ale mohou přijít na masáže jako samoplátci. V tomto ohledu ovšem platí, že klienti polikliniky mají v rámci objednávání termínů vždycky přednost.

Jaké druhy masáží klientům nabízíte?
V první řadě klasickou rekondiční masáž, jež vychází z principů tradiční mistrovské švédské metodiky Pira Henrika Linga. Jedná se o systém masážních hmatů a pohybů, mezi které patří hlazení, hnětení, tepání, sekání a tisknutí měkkých tkání těla s cílem navodit stav celkového uvolnění. Tato masáž slouží ke zlepšení a celkovému posílení těla, podpoře návratu žilní krve a mízy z periferie zpět do oběhového centra, díky čemuž dochází k posílení krevního oběhu, uvolnění svalstva, prokrvení a regeneraci pokožky. Velmi příznivě působí na svaly přetížené z jednostranné činnosti a stimuluje odtok lymfy, čímž pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek. Podporuje celkovou regeneraci organismu, zmírňuje bolesti hlavy, a navíc pozitivně ovlivňuje tělesný i duševní stav. Tlak masáže je přizpůsoben požadavkům klienta. Provádím rovněž masáž lávovými kameny, masáž čínskými baňkami, Zen Touch Shiatsu, lymfatickou masáž a masáže pro těhotné ženy.

Můžete nám ty tři masáže s exotickým původem více přiblížit?
Původem havajská masáž lávovými kameny spočívá v použití speciálních manuálních technik, které ve spojení s působením horkých lávových kamenů mají vysoký terapeutický a relaxační účinek. Kameny jsou ohřáté na terapeutickou teplotu 45 až 55 °C a základní účinek masáže spočívá v prohřátí celého těla. Ale kromě tepelné energie se využívá i působení energetické vibrace kamenů položených ve speciálních sestavách na ošetřovanou část těla, čímž dochází k ovlivnění jednotlivých bolestivých a spoušťových bodů. Masáž působí do hloubky a využívá se k uvolnění zablokovaných míst, svalových ztuhnutí a spasmů, tj. křečí. Zlepšuje prokrvení na úrovni velkých cév i kapilár, stimuluje krevní oběh i lymfatický systém, urychluje látkovou výměnu i metabolismus, což pomáhá při hubnutí. Navíc podporuje detoxikaci organismu a funkci imunitního systému. Masáž lávovými kameny pomáhá léčit záněty kloubů, prospívá při hojení namožených nebo natažených svalů, má velmi dobrý efekt u onemocnění páteře, bolestí v oblasti zad a šíje i při jednostranné či nadměrné zátěži. Kromě toho pozitivně působí i na vegetativní nervový systém a má blahodárný vliv na psychiku, uvolňuje stres, zlepšuje schopnost koncentrace a pomáhá při poruchách spánku.



V čem pomáhá masáž čínskými baňkami?
Masáž čínskými baňkami spočívá v přikládání skleněných kulovitých nádobek se zahřátým vzduchem, v nichž se ochlazováním následně vytvoří podtlak, kterým se přisají na pokožku. Díky tomu se zvyšuje cirkulace krve a dochází k okysličení bolestivých míst. Navíc se odplavují škodliviny z organismu, zlepšuje látková výměna v okolí masírovaného místa a dochází také ke stimulaci imunitního systému. Masáž čínskými baňkami pomáhá zmírnit či zcela odstranit bolesti páteře, svalů či vazů i revmatické bolesti. Podporuje prokrvení a aktivuje lymfatický systém, je prospěšná při degenerativních onemocněních kloubů, při bolestech hlavy i únavě. A je jedním ze způsobů, jimiž lze zmírnit projevy celulitidy.

Jaké účinky má Zen Touch Shiatsu?
Jde o jeden z nejucelenějších a nejpropracovanějších masážních systémů a vede k celkovému ozdravění organismu. Masáž Zen Touch Shiatsu, tzv. „tlak prsty“, vznikla počátkem 20. století v Japonsku a propojuje principy tradiční čínské medicíny s moderními vědeckými poznatky. Využívá energetické dráhy těla, meridiány, na nichž leží akupresurní body. Během masáže se používá postupný tlak prstů, dlaní, loktů, kolen, chodidel a rotace kloubů, který je zaměřen na promasírování celých meridiánů a vyrovnání tzv. plných a prázdných míst na těle. Cílem je rozproudit v organismu tok energie, která nastartuje ozdravné procesy, detoxikaci a celkové zlepšení fyzického i psychického stavu. Výsledkem jsou silné vitalizující, preventivní i léčebné účinky. Zen Touch Shiatsu pomáhá předcházet nemocem a používá se jako doplňková léčba chronických onemocnění, vylaďuje vnitřní energie a je vynikající pro uvolnění a relaxaci. Má skvělé účinky v případě bolestí zad, kloubů, hlavy či vnitřních orgánů, při různých blokádách či poruchách hybnosti, fyzickém a psychickém vyčerpání i při neurotických potížích. Člověk po masáži prožívá intenzivní příliv nové energie, duševní pohody a celkového uvolnění.

A co lymfatická masáž?
Jedná se o velmi jemnou masážní techniku, která zlepšuje lymfatický oběh a urychluje odtok lymfy, tedy tělní mízy, z podkoží zpátky do krevního oběhu. Stimulování toku lymfy zlepšuje látkovou výměnu, podporuje detoxikaci a zlepšuje imunitu, přispívá k regeneraci organismu, má velmi prospěšné účinky při tělních otocích, migrénách i celulitidě a pomáhá také v dalších oblastech.

Když si jako příklad vezmeme několik nejčastějších problémů, s nimiž vás lidé navštěvují, jaká z těch masáží nejvíce pomáhá? Na většinu problémů využívám klasickou rekondiční masáž, protože lidé nejčastěji přicházejí s bolestmi zad a svalů, zablokovaným nebo zatuhlým krkem, zkrácenými trapézovými svaly a podobně, takže přibližně v 80 % případů provádím klasickou masáž, tedy švédskou sportovní masáž. Obecně je to jedna z nejúčinnějších věcí, která se dnes dá využít.

Kdo vybírá, jakou masáž aplikujete?
Vy nebo sami klienti? Mnoho klientů za mnou chodí s velmi konkrétním přáním, jakou proceduru si přejí. Já se jich zeptám, co je bolí, jak se jim to stalo a potom jim doporučím masážní metodu, jaká je podle mne optimální. Což je většinou něco jiného, než si původně přáli, ale dostanou výsledek, jaký jejich tělo potřebuje.


Nabízíte také masáže pro těhotné ženy. Jak probíhají a jaký mají přínos?
Provádět masáž pro těhotné se bojí 99 masérů ze 100. Přitom není žádný důvod. Je jen jedno místo, mezi žebry a kyčlí, kde bříško není chráněné žádnou pevnou částí kosti, tam při masáži tlačím nejméně, vlastně téměř vůbec. Jinak lze těhotné ženy masírovat prakticky normálně. Masáž je zaměřena na nejvíce zatížené partie, především záda, ramena a dolní končetiny. Je přizpůsobena aktuálnímu stádiu těhotenství a má velmi pozitivní vliv na povzbuzení krevního oběhu, úpravu krevního tlaku i tepu a uklidňuje matku i dítě. Probíhá to tak, že žena leží na boku ve stabilizované poloze, nejdřív se masíruje jedna strana těla, pak se otočí a masíruje se druhá strana, nakonec v sedě krční páteř. Kolem 3. měsíce, kdy ženám začne růst bříško, se přesouvá těžiště těla a všechny svaly na nohách i na bedrech zatínají v jiném pořadí, než by měly, z toho vzniká bolest zad. Úplně zbytečně, protože to lze masáží uvolnit. A pak kolem 5. měsíce, kdy se začne připravovat a rozevírat pánev, všechny šlachy, úpony a vazy táhnou, ale to je také možné uvolnit. Takže těhotné ženy mohou často zcela bezdůvodně trpět. Mnoho bolestí, které doprovází těhotenství, je úplně zbytečných. Ale když 99 % masérů řeknete, že jste těhotná, tak od vás dají ruce pryč. A přitom pro to není vůbec žádný důvod.

Jsou masáže u těhotných žen nějak omezeny fází těhotenství?
V zásadě ne, svou manželku jsem masíroval ještě čtvrt hodiny před porodem. Často se říká, že masáže u těhotných žen není vhodné provádět do 3. měsíce těhotenství. Jenže v této fázi mnoho žen ani neví, že jsou těhotné. Za sebe mohu říci, že jsem se nikdy nesetkal s tím, že by masáže těhotným ženám ublížily. Samotná masáž uškodit nemůže, pokud se dělá se znalostí věci a s rozumem.

Kromě bolestí zad, která jsou pro těhotenství typické, je ještě nějaká další oblast, ve které mohou masáže těhotným ženám usnadnit život? Především při bolestech nohou. Tím, že se jim při tělesných změnách přesouvá těžiště těla, těhotné ženy při chůzi našlapují jinak, než bylo jejich tělo původně zvyklé. Tělo jinak stojí a svaly přizpůsobené pro chůzi nezatínají tak, jak by správně měly. Proto ženy v těhotenství bolí nohy, kotníky či lýtka, ta bývají většinou nejbolestivější.

Jak často doporučujete těhotným ženám chodit na masáž?
To je individuální. Manželku jsem masíroval každý třetí čtvrtý den. Těhotné klientky ke mně většinou chodí na masáž jednou za čtrnáct dní. Nejdříve přijdou jednou dvakrát a když zjistí, jaké to má plusy, začnou chodit pravidelně.

Masírujete jen dospělé, nebo i děti?
I děti, už jsem masíroval i malá batolátka. Většinou je to spojeno s tím, že děti velmi rychle rostou a svaly nestíhají tak rychle růst a bolí. Takže i děti zhruba od jednoho roku mohou klidně chodit na masáže. Sice to u většiny masérů není příliš obvyklé, ale lze to a dětem to může velmi pomoci.

A co senioři?
Jejich tělo je s postupujícím věkem stále křehčí, i jim mohou masáže pomoci? Věk není pro masáže kontraindikací. Masér si však musí dávat při masáži větší pozor, protože starší lidé mají ochablejší kůži, proto u nich nelze dělat žádné reflexní tahy na suché pokožce. Navíc se na jejich kůži nezřídka projevují kožní změny v podobě bradavic či znamínek, a přes to už se nedá masírovat. Takže ne každého seniora lze masírovat, ale u velkého množství to možné je a má to na jejich tělo velmi prospěšné účinky.

V čem to seniorům může pomoci?
V celkovém prokrvení těla. I když je daný člověk rámcově zdravý, ale není založený na sport a většinou sedí doma u televize, jeho svalstvo ochabuje. Při masáží se rozproudí krevní oběh a čím víc krve přijde do svalů, tím více se tam dostane kyslíku i živin a tím více sval regeneruje. Senioři jsou díky tomu po masáži čilejší, obzvlášť když je pravidelná. Takže lze v zásadě říci, že masáže mohou pomoci všem od dětí až po seniory.

Nakolik je pravidelnost při masážích důležitá?
Pravidelnost je základ. Masíruji již přes 20 let a co bych v rámci masáží určitě doporučil, tak je právě pravidelnost. Svým klientům vždy říkám: Přijďte třikrát a až po třetí masáži řekněte, jak se cítíte. Když člověk přijde na první masáž, tak nemůžu tlačit tak, jak bych chtěl a jak by bylo potřeba, protože by to klient druhý den opravdu hodně cítil. A kdybych ho masíroval tak, aby nic necítil, tak bych to musel ošidit. Střední cesta mezi tím se velmi obtížně hledá, protože každý člověk je jinak citlivý. Někdy mi například přijde padesátikilová slečna, po které můžu téměř šlapat, a řekne, ještě přitlačte. A pak přijde sportovec a sotva na něj položím ruce, tak už mě upozorňuje, že ho to bolí. Každý člověk má úplně jinou citlivost. Takže vždycky říkám: Zkuste aspoň tři masáže, vyzkoušejte, jaké mají výsledky, a budete chtít chodit pravidelně.

Jak často by měl tedy člověk na masáže docházet, aby přinášely co nejlepší výsledky?
Ideální je chodit jednou za 14 dní. Byť mám i klienty, kteří chodí každý týden na hodinovou masáž, protože jim to vyhovuje a cítí pozitivní přínos. Vzhledem k mé dlouhé praxi mám také klienty, kteří ke mně chodí každých 14 dní po celých 20 let. Většinou jsou to „ajťáci“ a lidé z kanceláří.

Masáže pomáhají řešit rozmanité problémy, ale fungují také jako prevence před rozvojem různých obtíží. V čem konkrétně pomáhají kromě zmiňovaného prokrvení těla?
Díky masážím například nedochází ke zkrácení svalstva. Když při masáži jdu rukou přes sval, tak se natáhne, uvolní, natáhne, uvolní, a je to skoro stejné, jako v posilovně. S tím rozdílem, že při masáži – na rozdíl od cvičení – ve svalech nevzniká kyselina mléčná, ale naopak se ze svalstva odplavuje. Kyselina mléčná totiž funguje jako indikátor svalové bolesti. Čím více je ve svalech kyseliny mléčné, tím dříve dostává mozek signál, že sval je unavený a může dojít k jeho poškození.

Na co se mají lidé připravit, když se na masáž chystají poprvé?
Žádná příprava není nutná. Jen když jdou na Zen Touch Shiatsu, ta se provádí na podložce, a pro tuto masáž je vhodné pohodlné oblečení, například tepláky či legíny, tričko nebo mikina. To je jediná procedura, na níž se člověk musí připravit. A je samozřejmě lepší, když je člověk před masáží vysprchovaný. Protože když přijde na masáž zpocený, tak to není nejlepší z toho důvodu, že při masážích používáme oleje, v nichž je spousta zdravých složek, jimž pot brání proniknout do kůže.

Některé masáže mají různé kontraindikace, které brání aplikaci masáže. Můžeme je krátce shrnout?
V jakých stavech není vhodné podstupovat konkrétní typy masážních procedur? V případě lymfatické masáže je kontraindikací jakékoli zánětlivé onemocnění, protože lymfou je možné zánět rozšířit po celém těle. Provádění této masáže brání i infekční nebo bakteriální choroby a horečnaté stavy, onkologická onemocnění, kožní vyrážky, hyperfunkce štítné žlázy, srdeční arytmie, astma, křečové žíly a těhotenství. Prakticky stejné kontraindikace má rovněž masáž lávovými kameny. Aplikování masáže čínskými baňkami je vyloučeno v případě akutní trombózy, křečových žil, otevřených a hnisajících ran, výskytu aneurysmat, gangrén a otoků srdečního původu. Zen Touch Shiatsu nelze provádět u lidí s výraznými kloubními problémy, osteoporózou a u osob po operačním zákroku. Proto je velice důležité, aby klienti zdravotní stav konzultovali s masérem, který vyhodnotí kontraindikace a pak jim doporučí nejvhodnější masážní metodu.

Když k vám přijde klient poprvé, tak provádíte nějakou diagnostiku, abyste mohl doporučit ideální masáž?
Jakou má diagnostika podobu? Diagnostika je na začátku naprosto zásadní. Klienta se při první návštěvě vždy zeptám na vše potřebné – co mu je i co mu kdy bylo – protože je to mnohem rychlejší postup, než abych to zjišťoval podle hmatu, některé věci navíc pohmatem vůbec nepoznáte. Potřebuji vědět, zda měl například problémy s ledvinami nebo s játry, zda byl na operaci nebo měl úraz, protože podle toho je často nutné upravit masážní proceduru. Po provedení této diagnostiky nejenže mohu doporučit a provést typ masáže, která je pro klienta optimální, ale také je možné do vybrané procedury zakomponovat prospěšné postupy z jiných masáží, třeba měkké techniky, reflexní terapii, uvolňování kloubních blokád a podobně. Není to tak, že bych klientovi při jedné návštěvě provedl klasickou masáž, při druhé návštěvě reflexní terapii, lze to vhodně zkombinovat z různých technik. Ale vždy klientovi během masáže říkám, co budu dělat. Aby se nebál, že s ním například nečekaně trhnu…

Jak dlouho různé masáže trvají?
Nabízím masáže v délce 30, 60 nebo 90 minut. Konkrétní délka záleží na různých faktorech – když chce klient celkovou masáž, je zapotřebí hodina, na záda a krk půl hodiny, na Zen Touch Shiatsu a lávové kameny také hodina. Pro lymfatickou masáž obličeje je ideální hodina, ale stačí i půlhodina. Záleží na domluvě s klientem, stejně jako v případě tlaku používaného při masáži. Jde především o to, aby masírování bylo pro klienta co nejpříjemnější, odpovídalo jeho potřebám a zároveň mu masáž přinesla žádoucí výsledek.

Děkujeme za rozhovor.

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.