Diabetes mellitus, cukrovka, trápí přes milion Čechů a každoročně přibývá zhruba 60 tisíc nových případů. Navíc se odhaduje, že stovky tisíc lidí žijí s prediabetem – stavem, kdy je hladina cukru v krvi již zvýšená, ale ještě nedosahuje hodnot pro stanovení diagnózy cukrovky. Onemocnění lze předcházet či jeho průběh zásadně zpomalit svědomitou prevencí v podobě vyváženého jídelníčku, dostatečného pohybu a v neposlední řadě také pravidelnými lékařskými prohlídkami.
Diabetes mellitus, neboli cukrovka, je chronické onemocnění, při kterém tělo nedokáže správně regulovat hladinu glukózy v krvi. Podle příčiny vzniku ho dělíme na dva typy. V případě, že tělo nevytváří inzulin, hovoříme o diabetu 1. typu, ten obvykle začíná v dětství nebo dospívání a tvoří menšinu případů (cca 7 %). Pro diabetes 2. typu je charakteristická inzulinová rezistence, kdy tělo sice inzulin vytváří, ale buňky na něj nereagují správně, snižuje se citlivost na inzulin. Toto onemocnění často souvisí s nadváhou, absencí sportovních aktivit a s nezdravým stravováním. Obvykle se diagnostikuje ve vyšším věku, ale přibývá i mladších pacientů.
A co je vlastně glukóza? Zjednodušeně řečeno, jde o cukr, bez něhož by naše tělo nemohlo fungovat. Sacharidy společně s bílkovinami a tuky tvoří základní složku výživy – bez dostatečného přísunu těchto makroživin se náš organismus bude dlouhodobě potýkat s nedostatkem energie. Sacharidy se dělí do několika podskupin, které se liší strukturou i složením. Glukóza se řadí mezi monosacharidy. Přirozeně se vyskytuje v ovoci a medu a jako součást složitějších sacharidů. V těle se nejčastěji nachází ve formě tzv. D-glukózy (někdy označované jako dextróza).
Glukóza vzniká při trávení potravy bohaté na sacharidy. V trávicím traktu se složité sacharidy rozkládají na glukózu, která se následně vstřebává ze střev do krve a putuje ke všem buňkám v těle, je pro ně hlavním zdrojem energie. Aby mohla glukóza vstoupit do buněk, potřebuje pomoc hormonu inzulinu, který produkuje slinivka břišní. Inzulin umožňuje buňkám glukózu přijmout a tím snižuje její hladinu v krvi. Napomáhá také ukládání přebytečné glukózy ve formě glykogenu do jater a svalů.
Koncentrace glukózy v krvi se označuje jako glykémie a její normální hladina se obvykle pohybuje mezi 3,9 až 5,5 mmol/l nalačno. Pokud je hodnota krevního cukru vyšší, může to signalizovat cukrovku. Neléčený diabetes vede k poškození cév a nervů a tím k nevratnému poškození životně důležitých orgánů srdce, mozku, očí a ledvin. Důležité je cukrovku odhalit včas a tím zabránit rozvoji těchto komplikací. Správná životospráva (zdravá strava a pohyb) a v případě potřeby vhodná farmakoterapie pomáhají udržet hladinu cukru v normě.
Jako klíčové prvky prevence doporučují odborníci pestrou stravu s dostatkem vlákniny v podobě zeleniny či celozrnných výrobků, a se sníženým množstvím živočišných tuků. Lékaři důrazně varují před slazenými nápoji a průmyslově zpracovanými potravinami. Škodlivý je také sedavý způsob života. Pravidelná pohybová aktivita výrazně pomáhá snižovat riziko vzniku diabetu či rozvoj jeho komplikací, doporučuje se alespoň 30 minut chůze každý den. Rovněž je vhodné každých 30 minut sezení přerušit lehkým pohybem. Pravidelné laboratorní kontroly hladiny cukru dokážou nemoc včas odhalit a průběžně ukazovat, jak je komplexní léčba účinná.
Součástí pravidelných prohlídek v rámci balíčků Health+ je i monitoring tohoto laboratorního parametru.