No items found.
13
.
5
.
2024

Výstava Současné české sklo

Kurátorský cyklus Vita Bene pokračuje výstavou Současné české sklo, která probíhá od 28. února do 31. května v prostorách našich poliklinik na Praze 5.

No items found.

Výstava představuje díla sklářských výtvarníků známých od Japonska po Ameriku. Jde o díla Vlastimila Beránka, Pavlíny Čambalové, Milana Krajíčka, Vladimira Kleina, Lukáše Jabůrka a Františka a Martiny Janákových. Díla jsou doplněna vitrografiemi, obrazy a grafikami některých zúčastněných autorů. Fotografická dokumentace seznamuje návštěvníky s technologickým postupem vzniku 3D skleněné plastiky. Objekty vybraných autorů dokládají nejen kreativitu umělců, ale též mistrovskou uměleckou řemeslnost a různorodost přístupů ke sklu jako k materiálu.

Iniciátory výstavy jsou majitel Health+ MUDr. Oldřich Šubrt a Dana Volná. Jejich cílem je šířit povědomí o českém sklářství a podporovat zájem o ateliérové sklo, se kterým již polovině minulého století sklízeli českoslovenští výtvarníci světové úspěchy. Dnes na ně navazuje řada současných sklářských výtvarníků, jejichž díla zdobí královské rezidence i galerie po celém světě. Je vidět, že tato tradice je u nás na vzestupu a nabízí tak mimo jiné i hodnotné sběratelské příležitosti. Podstatná část děl z výstavy byla návštěvníky také zakoupena.

Výstavu doplňuje kolekce prací studentů Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově. V rámci této akce, organizátoři výstavy přispěli finančním darem v celkové částce 100 000 Kč, díky němuž bude umožněno vybrané studentce vycestovat na studijní pobyt do prestižního The Studio of Corning Museum of Glass ve Spojených státech a rozvíjet svůj talent. "Cílem projektu je podporovat nadané studenty této nejstarší sklářské školy na světě a alespoň malou měrou přispět k rozvoji uměleckého skla u nastupující generace.", říká organizátorka výstavy Dana Volná.

Technologická náročnost nutí výtvarníky k úzké specializaci i spolupráci již od dob studií. V oboru, tak silně svázaném s bariérami sklářské alchymie nelze během krátké doby dosáhnout pronikavých výsledků. Sklářské řemeslo tak vyžaduje soustavný a dlouhodobý zájem, talent a bohatý vnitřní život. Tvůrčí proces je radost, nacházející často pozoruhodná řešení inspirovaná samotným materiálem. Sklo je náročná disciplína a my máme ve své zemi jedny z nejlepší mistrů ve světě.

 

"Sklo má před sebou velkou budoucnost.  Je to moderní výtvarný materiál, dokonalý ve spojení tvaru se světlem. Má nádhernou optiku, které dřevo, kámen nebo kov nemají. Odměňuje nás transparencí, načítáním nebo kombinací barev. Jako by mělo duši. Vidíte dovnitř. Přitahuje všechny, kteří se ocitli v jeho blízkosti." říká Dana Volná.

Je radost přivádět toto zářivé umění do míst, která nejsou obvyklými výstavními prostory. Do míst, kde se lidé potkávají, pracují nebo léčí. Vidět, jak se lidé alespoň na chvíli zastaví a nechají se oslovit krásou, která je vytvořena lidmi právě, pro tyto chvíle. I když sklářství zažilo těžké zkoušky při energetické krizi, nevymizí, naopak sklo má svoje kouzlo a to zůstane.

Výstavu si můžete prohlédnout do konce května 2024.

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.