22
.
2
.
2024

Naše zkušenosti se systémem FreeStyle Libre 2

V posledních letech došlo v diabetologii k velkému rozvoji technologií, které významně zjednodušují život nemocných s diabetem a zároveň pomáhají zlepšit kompenzaci tohoto onemocnění. Jednou z nových technologií je i systém okamžité monitorace glykémie pomocí FreeStyle Libre 2, který nabízíme našim klientům a o němž jsme si povídali s paní doktorkou MUDr. Barborou Jónovou.

No items found.

Paní doktorko, jak vlastně FreeStyle Libre funguje?

Princip systému FreeStyleLibre 2 je založen na senzoru, který je klientovi zaveden do podkoží, nejčastěji do oblasti horní části zadní strany paže. Tento senzor měří koncentraci glukózy v mezibuněčné tekutině po dobu 2 týdnů a pomocí bluetooth se naměřené hodnoty ukládají do aplikace FreeStyle Libre Link v chytrém telefonu, která je k dispozici pro telefony se systémem Android i iOS. Koncentrace glukózy se aktualizují každou minutu, ukládají se po dobu 8 hodin a do mobilní aplikace se odesílají každých 15 minut. Do aplikace lze zadávat i čas jídla, popřípadě čas a množství aplikovaného inzulinu.

Je třeba si uvědomit, že měříme koncentraci glukózy v mezibuněčné tekutině a tedy může mít určité zpoždění (5-10 min.) oproti hodnotám z glukometru, kdy měření provádíme z kapilární krve.  

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s FreeStyle Libre 2?

V diabetologické ambulanci Health+ nabízíme tento systém našim klientům od května 2023. Pomáhá nám upravit diabetickou medikaci přímo na míru a klientovi pomáhá pochopit chování koncentrace glukózy při běžných denních činnostech, jakými jsou strava, fyzická aktivita či spánek. Díky tomu společně dosáhneme lepší kompenzace cukrovky a tím i snižujeme možné komplikace, které by mohly významně zhoršit kvalitu života našich klientů.

 

Aplikovat musí senzor pacientovi lékař, nebo to zvládne sám?

Aplikace senzoru pomocí speciálního aplikátoru je zcela jednoduchá a klient ji bez potíží zvládne i v domácích podmínkách. Následné nošení senzoru nepředstavuje žádný limit v běžných denních činnostech včetně koupání.

 

Co všechno je ještě možné pomocí FreeStyle Libre sledovat?

Systém FreeStyle Libre 2 kromě aktuální koncentrace glukózy ukazuje i trendové šipky, které predikují rychlost změny této koncentrace. Zároveň je i vybaven nastavitelnými alarmy, které klienta upozorní na příliš vysokou či nízkou hladinu cukru. V rámci této technologie lze využít i cloudové úložiště LibreView, které nabízí intuitivní souhrnné přehledy a sdílení naměřených hodnot s ošetřujícím lékařem.

 

Má ještě nějaké „vychytávky“?

Další výhodou je i možné sdílení dat koncentrace glukózy s rodinou či přáteli pomocí mobilní aplikace LibreLinkUp, což ocení hlavně rodiče diabetických dětí. Sledování hladiny koncentrace glukózy v reálném čase při běžných denních činnostech, jakými jsou strava či fyzická aktivita pomáhá individualizovat terapii doslova na míru každému klientovi, motivuje ho k dodržování léčebných doporučení, a tak přispívá k dosažení lepší kompenzace tohoto chronického onemocnění.  

 

Děkuji vám za rozhovor

 

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.