No items found.
15
.
1
.
2024

Doporučení lékaře k očkování proti Covid-19

Na základě zkušeností z minulých vln onemocnění covid-19, v souladu s daty a doporučeními MZ ČR, České vakcinologické společnosti i zahraničních odborných společností (např. německý Institut Roberta Kocha ,americký CDC - Centrum pro kontrolu nemocí) , je zřejmé, že vyšší riziko závažného průběhu onemocnění nebo úmrtí je u osob starších 60 let, a toto riziko se s rostoucím věkem zvyšuje.

No items found.

Infekce covid-19 dále představuje hrozbu v každém věku pro osoby s oslabenou imunitou, osoby se závažnými základními onemocněními a klienty v zařízeních dlouhodobé péče.

Na základě těchto dat a doporučení je přínos očkování, tedy snížení rizika úmrtí i závažného průběhu s hospitalizací, nejvyšší pro tyto nejrizikovější skupiny pacientů.  

Očkovat lze obecně populaci od věku 6 měsíců.

 

Většina naší populace má postinfekční nebo postvakcinační imunitu, případně hybridní(kombinovanou) imunitu.  Ta ale nemusí být dostatečná, imunita po onemocnění covid-19 není kompletní ani trvalá. Očkování se proto doporučuje všem osobám v riziku, i těm, které onemocnění prodělaly (v tom případě v odstupu cca 4-6 měsíců od prodělané nemoci) .

Aktuálně jsou pro dospělé u nás v Health+  k dispozici dvě vakcíny.

Vakcína Comirnaty Omikron XBB.1.5. – aktualizovaná RNA vakcína. Podává se jako jedna dávka, bez ohledu na předchozí vakcinační status. Tedy i osobám, které byly v minulosti očkovány jinými očkovacími látkami (nejméně 4 měsíce od poslední dávky očkování proti covid-19). A doporučuje se i dosud neočkovaným osobám.  

Nově též vakcína Nuvaxovid XBB.1.5 od společnosti Novavax – aktualizovaná „klasická“ vakcína. Je určena k očkování osob ve věku 12 let a starších. Podává se jako jedna dávka, bez ohledu na předchozí vakcinační status, tedy i osobám, které byly v minulosti očkovány jinými očkovacími látkami. A doporučuje se i dosud neočkovaným osobám.  

Pokud máte o očkování některou z vakcín zájem, můžete se objednávat se přes naši recepci na telefonním čísle +420 227 071 111.

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.